Příjemnou noc, dnes je sobota 30.11.2024, svátek slaví Ondřej, zítra Iva.

Tygří ořechy - výroba mléka z tygřích ořechů, namáčení

tygri-orechy-vyroba-mleka-z-tygrich-orechu-namaceniRostlina zvaná šáchor jedlý vytváří pod zemí hlízy, které se dají konzumovat čerstvé, vařené i pražené. Přestože nemají s ořechy nic společného, získaly pojmenování tygří ořechy a v posledních letech se začaly objevovat v regálech prodejen zdravé výživy. Pro rybáře to však žádná novinka není, znají tygří ořechy jako návnadu na ryby.

___

___

Para ořechy - výroba mléka, másla z para ořechů, namáčení

para-orechy-vyroba-mleka-masla-z-para-orechu-namaceniTyto ořechy jsou opravdovou minerálovou zásobárnou, například selenu je tu tolik, že se tomu žádná jiná potravina nedokáže ani přiblížit. Světová zdravotnická organizace proto dokonce určila maximální doporučenou dávku para ořechů – 14 g denně. Juvie ztepilá, která para ořechy dává, roste především v povodí Amazonky.

___

___

Pekanové ořechy - výroba mléka, másla z pekanových olejů, namáčení

pekanove-orechy-vyroba-mleka-masla-z-pekanovych-oleju-namaceniBlízcí příbuzní vlašských ořechů, kterým se podobají i vzhledově. Jsou však o něco měkčí a nemají tak hořkou slupku, pro mnoho lidí jsou proto chutnější a stravitelnější. I ony obsahují omega 3 mastné kyseliny, ale je jich tu asi jen desetina toho, co ve vlašských ořeších. Přesto je dobré dávat si pozor na skladování, větší množství pekanů skladujte raději v mrazáku.

___

___

Makadamové ořechy - výroba mléka, oleje, másla z makadamových ořechů, namáčení

makadamove-orechy-vyroba-mleka-oleje-masla-z-makadamovych-orechu-namaceniTyhle ořechy pocházejí z Austrálie, kde se nazývaly gyndl. Zbytku světa jsou od poloviny 19. století známy pod jménem, které získaly po skotském chemikovi Johnu Macadamovi. Dnes se tito nováčci na světové ořechové scéně pěstují i v jiných koutech světa, hlavně na Havaji a v jižní Africe. Objemy produkce však zůstávají malé, a ořechy jsou proto vzácné a drahé.

___

___

Vlašáky, vlašské ořechy - výroba mléka, oleje z vlašských ořechů, namáčení vlašáků

vlasaky-vlasske-orechy-vyroba-mleka-oleje-z-vlasskych-orechu-namaceni-vlasakuVlašské ořechy vnímáme jako naše místní, ořešáky se tu totiž zabydlely už před tisíciletími, ale původ mají v Íránu. V celosvětové spotřebě jsou mezi ořechy na druhém místě hned po mandlích. Vlašské ořechy jsou jedny z nejzdravějších ořechů vůbec, mají totiž jedno specifikum – jsou bohaté na důležité omega 3 mastné kyseliny, tak důležité pro fungování mozku, kvůli svým protizánětlivým účinkům a schopnosti snižovat škodlivý LDL cholesterol.

___

Kešu ořechy - výroba mléka, másla z kešu ořechů, namáčení

kesu-orechy-vyroba-mleka-masla-z-kesu-orechu-namaceniKdo nikdy neviděl, jak vypadá kešu na stromě, bude asi dost překvapen. Na stromě zvaném ledvinovník západní rostou plody, kterým se říká „kešu jablka“ (tvarem se však podobají spíše paprice), zespodu jablka je pak přirostlé cosi, co vypadá jako velká fazole. Ve skutečnosti jde o kešu oříšek uzavřený v tvrdé dvouvrstvé skořápce.

 

___

___

Měkké slupky ořechů - loupat nebo ne? Vliv na zdraví, postup loupání. (mandle, vlašské a lískové ořechy)

mekke-slupky-orechu-loupat-nebo-ne-vliv-na-zdravi-postup-loupaniTmavá hnědá slupka, kterou některé ořechy mají, je dobrá a špatná věc podle toho, z jaké strany se na to díváte. Většinou je hořká a leckomu tak kazí chuťový prožitek z ořechů, pro někoho také můžou být ořechy se slupkou hůř stravitelné. Na druhou stranu slupka dodává ořechům charakteristickou plnou chuť, navíc se právě v ní koncentruje hodně prospěšných látek, konkrétně různé fenolové látky, které působí jako antioxidanty.

___

Kouřový bod rostlinných olejů, bod přepálení - při jaké teplotě se olej přepálí a je nezdravý? (slunečnicový, řepkový, olivový, rýžový, kokosový)

 

kourovy-bod-rostlinnych-oleju-bod-prepaleni-pri-jake-teplote-se-olej-prepali-a-je-nezdravy-slunecnicovy-repkovy-olivovy-ryzovy-kokosovy-2Už jste slyšeli pojmy jako kouřový bod oleje nebo bod přepálení oleje? Značí to chvíli, kdy se olej začne přeměňovat na zdraví poškozující působky. Nad tuto teplotu by se olej neměl nikdy dostat. Jaké jsou teploty u různých olejů?

___

___

Nejlepší káva do práce? PŘEKAPÁVANÁ z čerstvě pomleté kávy. Na instantní a kapsle zapomeňte.

nejlepsi-kava-do-prace-prekapavana-z-cerstve-pomlete-kavy-na-instantni-a-kapsle-zapomentePřekapávač do kanceláře. Je to geniální vynález – pokud samozřejmě koupíte kvalitní, který udrží po celou dobu přípravy kávy správnou teplotu a nemá tu spodní ploténku, kvůli které káva v klasických překapávačích rychle ztrácí na své kvalitě. Příprava kávy je jednoduchá a tuhle technologii totiž zvládne ovládat úplně každý

___

___

Použití a využití ořechů - mlsání, moučníky, pomazánky, pesto, raw pudinky, ořechové máslo a mléko

poziti-a-vyuziti-orechu-mlsani-moucniky-pomazanky-pesto-raw-pudinky-orechove-maslo-a-mlekoOříšky můžete využít na mnoho způsobů. Jen tak na mlsání nebo na náplně, sypání, drobenku či na cheescake. Dále třeba do smoothie, do pomazánek, sladkých krémů, na pečení, do palačinek, burgery, do sekané, do pesta, na raw pudink, granolu, na zahuštění nebo na ořechová másla a mléka. 

___

___