Příjemnou noc, dnes je sobota 30.11.2024, svátek slaví Ondřej, zítra Iva.

Zpracování ořechů - ořechová mouka, mléko, máslo, pražení ořechů

zpracovani-orechu-orechova-mouka-mleko-maslo-prazeni-orechu-prazeni-orechuOřechy se dají zpracovávat nejrůznějšími způsobem - namáčení, ořechové mléko, máslo, oříšková mouka nebo pražením. Jak na to? Většinou na tom není nic složitého, takže nehledat vědu a zkusit to. Postupy jsou uvedené v této stránce. 

___

___

Jak správně zavařovat - zavařovací desatero

jak-spravne-zavarovat-zavarovaci-desatero

Ať už jste v zavařování úplný “neználek“, nebo jste v předešlých letech nějaké sklenky naplnila, máme pro vás tipy, jak dobře, jednoduše, spolehlivě a s minimálním rizikem ztrát zavařovat, abyste byla v zimě zásobená, nebo mohla věnovat přítelkyni, rodině nějaký svůj konzervovaný poklad.

___

___

Fazole a zdraví - jaké vitamíny a minerály obsahují a jejich účinky na lidské zdraví

fazole-a-zdravi-jake-vitaminy-a-mineraly-obsahuji-a-jejich-ucinky-na-lidske-zdraviFazole - fazol je rod rostlin z čeledi bobovitých a do Evropy je přivezli španělští kolonizátoři. V současné době se jich ve světě pěstuje zhruba 50 odrůd. Fazole obsahují až 30% kvalitních rostlinných bílkovin, a proto se jim také říká maso chudých. Mají nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cukru v krvi. Proto by je měli co nejčastěji vyhledávat především diabetici.

___

___

Chilli papričky, kapsaicin a cukrovka, cholesterol, žaludeční vředy, hubnutí, zánět dutin, rakovina prostaty

chilli-papricky-kapsaicin-a-cukrovka-cholesterol-zaludecni-vredy-hubnuti-zanet-dutin-rakovina-prostatyKryštof Kolumbus chtěl ušetřit. Nahradil drahý pepř chilli papričkami a nevědomky způsobil revoluci v oboru chilli papričky a zdraví. Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která dává papričkám jejich charakteristický mírně až intenzivně pálivý výraz. Je libo extra pálivá chilli paprička pro zdraví? Vyberte si tu, která má sytější barvu, protože ta obsahuje více kapsaicinu.

___

___

Jak vybrat meloun - tipy, rady, postup, návod, poklep

jak-vybrat-meloun-tipy-rady-postup-navod-poklepMeloun je neodmyslitelným symbolem léta. Mají ho rádi dospělí i děti. Ovšem vybrat dobrý meloun může být dost těžké. Tady je osm znaků dobrého melounu. Měly by vám pomoci vybrat si ten nejlepší. Jde "jen" o hmotnost, stisk, poklep a vizuální kontrolu. 

___

___

Rozdíl v kávě piccolo, ristretto, macchiato, espresso, latté, cappuccino, americano, mocaccino, doppio, corretto

rozdil-v-kave-piccolo-ristretto-macchiato-espresso-latte-cappuccino-americano-macchiato-mocaccino-doppio-correttoNení žádným tajemstvím, že Češi mají zmatek v cizojazyčných názvek káv. Chtějí espresso, dostanou americano. Pokud by chtěli skutečně espresso, museli by požádat o piccolo. Máte v tom zmatek? Přečtěte si, jaký je rozdíl mezi kávami piccolo, ristretto, macchiato, espresso, latté, cappuccino, americano, macchiato, mocaccino, doppio, corretto.

___

___

Čím nahradit kalorické potraviny - majonéza, máslo, cukr, strouhanka

cim-nahradit-kaloricke-potraviny-majoneza-maslo-cukr-strouhankaBez nich to prostě nejde. Majonéza, cukr, hory másla nebo poctivá strouhanka... Taky se vám sbíhají sliny, ale přitom máte výčitky, když si tyhle dobroty v pokrmech dopřáváte? Poradíme vám, čím je zdravě a chutně nahradit. Ve výsledku to téměř nepoznáte... 

___

___

Fenyklová polévka, fenyklový čaj, odvar na angínu, obklad na oči

fenyklova-polevka-fenyklovy-caj-odvar-na-anginu-obklad-na-ociFenykl nejsou jen podlouhlá semínka podobná kmínu, ale i zelenina, co chutná po pendreku a voní jako dětský čaj. Čerstvý má řadu přídomků – hlíznatý, sladký, boloňský či florentinský – a už z toho je patrné, že si ho nejvíc oblíbili na jihu Evropy. Fenykl je příbuzný kmínu, anýzu nebo libečku a kromě toho, že příjemně voní a skvěle chutná, má i řadu léčivých účinků.

___

___

Co se snídá v Evropě - Německo, Anglie, Itálie, Francie, Švédsko, Holandsko, ČR

 

co-se-snida-v-evrope-nemecko-anglie-italie-francie-svedsko-holandsko-crKvalitní snídaně je základ. Jak začínají den lidé v různých částech světa? Co jí lidé v Německu, Itálii, Anglii, Francii, Švédku a Holandsku? A jak jsme na tom my - Česi? No nic moc, proč je tomu tak? Počtěte si. ;)

___

___

Jak snížit ztráty vitamínů v potravinách na minimum - teplo, vzduch, skladování, světlo a luhování

jak-snizit-ztraty-vitaminu-v-potravinach-na-minimum-teplo-vzduch-skladovani-svetlo-a-luhovaniJak omezit ztráty vitamínů na minimum. Chcete být zdraví? Připravte si do chladničky nakrájenou papriku, okurku, oloupanou kedlubnu, omytý salát, špalíčky očištěné mrkve, celeru či cukety a sáhněte po nich, až vás začne „honit mlsná". Jde vám hlavně o vitaminy? Pak na veškeré mytí, loupání a krájení „do zásoby" zapomeňte.

____

____